Herinneringen aan de Rivierenbuurt

Op Facebook vindt op dit moment iets wonderlijks plaats. Na een site over de Rivierenbuurt in Amsterdam, is ook op Facebook in een hele korte tijd een hele nieuwe community aan het ontstaan. In enkele (2) weken trekt de “Facebookgroep voor en door liefhebbers met herinneringen aan de Amsterdamse Rivierenbuurt” 169 leden. De Rivierenbuurt is ook een bijzondere buurt. Het maakt deel uit van Plan Zuid van Berlage. Een uniek stukje Amsterdam voor architecten. Concepten als licht, lucht en ruimte kregen hier eindelijk de stedenbouwkundige ‘ruimte’.

Vogelvlucht van Plan-Zuid van H.P. Berlage met de latere Rivierenbuurt op de voorgrond, gezien van oost naar west.

Vogelvlucht van Plan-Zuid van H.P. Berlage met de latere Rivierenbuurt op de voorgrond, gezien van oost naar west.

In de buurt hebben veel bekende Nederlanders gewoond. Anne Frank, het meisje van het beroemde dagboek, is internationaal wel de bekendste, mogen we veronderstellen. Voor de voetballiefhebbers: Rinus Michels. Van het de toneel Joop Doderer en Conny Stuart.

In de Tweede Wereldoorlog is de buurt zeer hard getroffen door de Jodenvervolging omdat 40% van de Joden in deze buurt woonden, waaronder dus Anne Frank met haar familie.

De beheerders van de facebookpagina waren al eerder betrokken bij Het Geheugen van Plan Zuid. Een mooi initiatief dat sinds 2012 als archief van de buurt functioneert.

Dit soort initiatieven zouden in meer buurten moeten komen. De historie van de bewoners, door bewoners en voor bewoners. Zoals hier door Jos Wiersema en Paul Gellings.

Een mooie beschrijving staat op Wikipedia.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s