Verbeteren van veiligheid en leefbaarheid door slimme verlichting en app

In ‘Netwerk, het zakelijk magazine en netwerk voor brabant’, stond het volgende interessante bericht:

“Op bedrijventerrein Kreitenmolen in Udenhout is de gemeente samen met Interpolis en Philips gestart met een proef waarbij ondernemers met een app de verlichting van hun eigen bedrijf kunnen aanpassen. Ook is het mogelijk om de lantaarnpalen in de openbare ruimte feller te laten schijnen, de bedrijven kunnen dat doen als ze het idee hebben dat er onveilige situaties op het terrein zijn. Via camera’s kunnen de ondernemers zien wat er in de buurt van hun bedrijf gebeurt, als ze het niet vertrouwen kunnen ze met de app de verlichting van hun onderneming veranderen. Ook kunnen ze de lantaarns in de openbare ruimte beïnvloeden. De gemeente heeft geïnvesteerd in de straatverlichting op het bedrijventerrein, Philips en Interpolis zorgen voor de verlichting die bij de bedrijven hangt. Het gaat om zogenoemde “smart lighting”, verlichting die van een afstand te bedienen is.

Met deze proef wil de gemeente in samenwerking met de 2 partners de leefbaarheid en de veiligheid op bedrijventerrein Kreitenmolen vergroten. Met de app kunnen ondernemers ook met elkaar communiceren over onveilige situaties, dat doen ze via een eigen WhatsApp-groep. In de app staat ook informatie van de verzekeraar over veiligheid en maatregelen om die te vergroten.

“Smart Lighting”
Door de zogenoemde “smart lighting” merken bezoekers dat ze gezien en gevolgd worden, dit schrikt criminelen af en bevordert de veiligheid voor de ondernemers. Een tijdje geleden werd een parkmanager op Kreitenmolen aangenomen, die is de schakel tussen de ondernemers onderling en de gemeente.

Wethouder Erik de Ridder: “Met deze proef wordt een extra stap gezet in het vergroten van de veiligheid van het terrein en de samenwerking tussen ondernemers. Door het versterken van de sociale cohesie, de komst van slimme verlichting en het digitale community platform is het de bedoeling dat er minder incidenten plaats vinden en een aantrekkelijker bedrijventerrein ontstaat.”

Wilt u meer weten over deze proeftuin stuur dan een mail naar: kreitenmolen@interpolis.nl

Website Netwerk

Interessant is dat een verzekeraar, de gemeente en ondernemers de handen in een slaan om criminaliteit met op zich een simpel hulpmiddel (verlichting) en een camerasysteem veiliger te maken. Ik weet het nog niet zo zeker of ook de ‘sociale cohesie’ hierdoor versterkt wordt. Laten we hopen van wel.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s